Palau, camí del Montseny La fortalesa dels tords
Palau, camí del Montseny La fortalesa dels tords
Dades generals Gentilici palauenc, palauenca Habitants 8.235 hab. (2007?) Superfície 169 km²
Ubicació. Santa Maria de Palautordera és un poble de lest del Vallès Oriental que forma part de la subcomarca natural del Baix Montseny. Situat al peu del massís del Montseny -a uns 1909 m sobre el nivell del mar- i dins la vall del riu Tordera, el seu terme municipal és travessat de nord a sud per la riera de Palau, que recull les aigües del Reguissol i el torrent Traveria i les mena fins a la Tordera. Limita amb Fogars de Montclús, al nord-est; Sant Celoni, a lest; Vilalba Sasserra i Vallgorguina, al sud; Llinars del Vallès, al sud-oest; Sant Pere de Vilamajor, a loest, i Sant Esteve de Palautordera, al nord-oest. A més del poble de Santa Maria de Palautordera, el terme també està integrat pels nuclis de població de les Barqueres, el Pla del Remei, el Temple, Ca lAbril, el Virgili, Pont Trencat-Moixerugues i les urbanitzacions de Can Bosc, els Bruguers i Can Pragà.
Etimologia del nom. Antigament aquest poble rebia el nom de Vidamenia, i apareixia escrit als documents de diferent manera: Bitamènia, Bitamínia, Vidamènia, Vitamènia. Però en un document de la segona meitat del s. IX es puntualitza que aquesta mateixa vila ha passat a conèixer-se com a Palau, sobre el riu Tordera. I sembla que les dues denominacions van conviure un temps: mentre en un document del s. X sesmenta com a palatium in valle tordaria, en una butlla del monestir de Sant Cugat de lany 1002 el Papa Silvestre II parla de la Villa Vidámenia que també sanomena Palau, degut al palau o casa forta que hi havia. El nom complet de la vila, tal com el coneixem ara, ja apareix en un document de lany 1522. Actualment, Palautordera és el nom amb el qual es coneix col"loquialment la vila. Activitat econòmica. Les principals explotacions agràries del terme municipal estan vinculades a lhorticultura, la vinya i al conreu de cereals i patates. També hi ha explotacions ramaderes, que estan dedicades sobretot a la cria del bestiar boví, porcí i a laviram. Per altra banda, el sector secundari està dominat per les indústries del paper, la química i la metal"lúrgica. Dins del sector serveis, el comerç desenvolupa un paper molt important a la vila, i també és de destacar el seu mercat setmanal, que es fa el dissabte.
HISTÒRIA I PATRIMONI
Arrels històriques de Palau Tordera. La primera referència documental del poble de Santa Maria de Palautordera apareix lany 862 en un precepte de Carles el Calb rei de França, que fa donació al comte Sunyer I d Empúries i Roselló de la vila Vitamenia, constituïda principalment per les parròquies de Santa Maria i Sant Esteve. Més tard, Vitamenia o Palau anà passant a daltres mans fins que a principis del s. X el comte de Barcelona Guifré Borrell la va cedir al monestir de Sant Cugat, que la va posseir fins al s. XIX. No obstant, el senyor del castell de Monclús nera el propietari jurisdiccional. Pel que fa al temple parroquial, hi ha un document de lany 1040 que parla dun edifici reconstruït sobre un altre de més primitiu (que seria el castell de Palau). Lesglésia actual, però, està datada de lany 1480 i el 8 dagost de 1563 es va dedicar a santa Maria -patronia titular de la vila i també de larxiprestat del Baix Montseny- i sant Proget/ sant Burget (copatró). Però a la vila també hi havia devoció per la Mare de Déu del Remei i sant Sebastià, tot i que amb el temps va anar creixent la de la primera en detriment de la del segon. Això féu que la capella dedicada a sant Sebastià (beneïda lany 1519) fos un lloc de veneració per a la Mare de Déu del Remei i que lany 1778 siniciés la construcció duna nova ermita exclusivament per a la Verge. Un episodi bèl"lic que sens dubte va deixar la seva empremta a la vila és la Guerra del Francès, durant la qual (lany 1811) una bomba va enderrocar la meitat del pont ara conegut com a pont Trencat per evitar el retorn de les tropes napoleòniques.
Patrimoni. Entrem a làmbit del patrimoni fent-vos cinc cèntims més del pont Trencat, que és a cavall dels municipis de Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera. Aquest pont fou bastit damunt del riu Tordera a finals del segle XIII amb dues grans arcades gòtiques d'arc apuntat, i quan a inicis del s. XIX va ser destruït tan sols en quedà la part de Santa Maria amb un arc. El pont es va anar deteriorant fins que el 1996 es va constituir lAssociació Pont Romà 2000 amb el propòsit de restaurar-lo, i va ser un palauenc qui va encapçalar aquest projecte de reforma; la restauració es va fer lany 2003 amb la construcció duna estructura de ferro que evoca la forma original, i ha estat reconeguda amb diferents premis tant nacionals com internacionals. I ara fem un salt al terreny espiritual. Lesglésia de Santa Maria de Palautordera va ser bastida entre els anys 1562 i 1588 al lloc on antigament hi havia l'antic palau o castell que va donar nom al poble i que segons un document del 7 doctubre del 1350 formava un recinte emmurallat-; daquest edifici primitiu es conserva part duna torre del s. XII que ara fa el paper de campanar de lesglésia parroquial. Pujant pel passeig del Remei trobareu dos edificis religiosos més: la capella de sant Sebastià (a lesquerra), que és del s. XVI i que actualment forma part duna casa particular, i l'ermita ara dedicada a la Mare de Déu del Remei (a la dreta), construïda entre el 1792 i el 1800 segons els estils barroc tardà i neoclàssic. Una altra construcció emblemàtica del poble és ledifici de lAjuntament, dels anys trenta, el qual conté elements modernistes tardans. Per altra banda, si us interessa veure com han evolucionat les cases de poble del s. XVII al XIX, només heu de fer una ullada als edificis de la plaça i el carrer Major; i si, per contra, voleu veure la cara que feien les cases destiueig de finals del s. XIX, només us cal buscar les torres ubicades a lentrada del poble o les que estan repartides pel passeig del Remei. De la vila també cal citar la torre Sant Josep, que va acollir refugiats durant la Guerra Civil, i la masia Can Rahull, que es convertirà en el futur casal de cultura del poble.
CULTURA
Estem de festa! Durant la Festa Major dEstiu, que té capvuitada inclosa, sentrega el guardó Vitamènic, que és per al personatge més carismàtic de la vila, aquell que hagi estat més vinculat amb el poble en el darrer any. Daltres festes amb un tarannà més religiós que omplen de gent els carrers són les de Setmana Santa, moment en què es fa una processó fins a lermita del Remei, i la de Corpus, quan sengalanen els carrers amb catifes de flors i daltres motius també per fer-hi una processó.
Fires i mercats. La vitalitat del comerç és un dels trets distintius daquesta vila, i això queda palès amb lalt nombre de fires i mercats que shi fan. Cronològicament, primer trobareu el Mercat Solidari, que es fa pel maig i és un mercat de reciclatge que recull fons per a fins solidaris. El primer dissabte de juliol hi ha una fira dartesania amb una mostra de productes i oficis tradicionals catalans que organitza la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC). Més endavant, però també dins del mes de juliol, es fa el Mercat de Nit, que és quan totes les botigues de la vila surten al carrer a oferir els seus productes durant la fresca de la nit. I en acabar lany, pel desembre, hi ha el Nadal a Punt, moment en què els comerços de Palau aprofiten les carpes guarnides de Nadal per exposar-hi els seus articles.
Museus sobre/a laire lliure. Santa Maria de Palautordera té dos museus dedicats al medi ambient. Lun és el Museu Comajuan, que aplega una mostra de la fauna vertebrada del massís i disposa duna exposició referent als arbres del Montseny i a la seva explotació. Laltre centre especialitzat és lArborètum, un museu a laire lliure que recull vuitanta espècies llenyoses del Montseny.
SOCIETAT
Personatges públics rellevants del lloc. Una de les persones relacionades amb aquest poble que cal destacar és Ferran Soldevila i Zubiburu (Barcelona, 1894-1971), germà de lescriptor Carles Soldevila. Tot i que principalment va dedicar-se a la historiografia, també va conrear la literatura i va escriure obres de teatre, poesia i una novel"la. Va formar part de lInstitut d'Estudis Catalans i de lAcadèmia de Bones Lletres de Barcelona.
Activat! A banda de les festes populars, Santa Maria de Palautordera disposa dun ampli ventall dactivitats que amaneixen el dia a dia del poble. Dins de les culturals hi ha la Setmana de la llengua catalana, Primavera Cultural, el Cicle de Música Catalana amb cobles, corals, grups dhavaneres, etc. de tot Catalunya- o el recital de Poesia Local. I pel que fa a les esportives, cal destacar el multitudinari Clar de Lluna, que és una passejada nocturna que es fa (des de fa més de vint-i-cinc anys) la nit de juliol que hi ha lluna plena i que es remata amb un bon ball a la plaça de la Vila.
Teixit associatiu. LAssociació Cultural Federica Montseny és una de les entitats més representatives del poble; en dinamitza la vida social i fa una valoració del seu patrimoni natural, històric i humà. Té la seu a la primera planta del Centre Cívic Municipal Mestre Salvador Fàbregas i cada trimestre treu la revista Bagant, la qual es reparteix gratuïtament als socis i simpatitzants. El poble també compta amb lespai autogestionat Ateneu Popular lEsbarzer i el casal de joves La Cova. I pel que fa a les entitats esportives, hi ha el Centre Excursionista que disposa dun rocòdrom municipal dins duna pista coberta- i lassociació juvenil El Cau.
GASTRONOMIA
Plats típics. Al mes de gener, durant la Festa Major dHivern -per Sant Proget- hi ha una mostra de cuina tradicional casolana, en la qual els palauencs exposen primers plats, segons plats i postres. De ben segur que, dentre els plats que hi ha exposats, poques vegades hi manca un sang i perdiu o un ventre i llengua. El primer plat també es coneix amb el nom de terregada, i també és típic de les terres empordaneses i de les vallesanes més occidentals. Però el ventre i llengua és un plat més tradicional de la zona del Montseny; per fer-lo calen ventres, llengües, brou, una barreja de bolets, una picada dalls i ametlles.... i tots aquests ingredients shan de fer bullir.
MEDI I PAISATGE
Paisatge i arbres singulars de la vila. La vegetació predominant de Santa Maria de Palautordera està formada per pinars i alzinars. La vila disposa dentorns ideals per descansar i gaudir i alhora aprendre- de la natura, com ara el parc del Reguissol i lArborètum o els parcs Pau Casals i Quatre Hereus. Pel que fa als arbres singulars que podreu trobar a la vila, destaquem els plataners del passeig del Remei, els til"lers de la torre de Sant Josep, les suredes de cal Rafalet, el lledoner de can Barnedes i els alzines de cal Carrasquet i el Salicón.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Com arribar-hi? Per accedir a Santa Maria de Palautordera amb cotxe podeu agafar o bé la comarcal C-35 o bé lautopista AP-7 i la sortida de Sant Celoni. Daltra banda, la carretera que travessa la vila, la C-251, uneix la carretera que va de Granollers a Girona amb la comarca dOsona, passant a través del Montseny. El poble també disposa de la parada de Palautordera en la ínia C2 de Rodalies RENFE; lestació és a 3 km del centre urbà, però hi ha un servei de bus que enllaça el dos punts: Cingles Bus. Lempresa Sagalés, a més, també hi fa parada tot enllaçant Sant Celoni amb la ciutat comtal a través de la línia N73.
Emergències i telèfons dinterès
Ambulàncies 902.23.20.22 Bombers voluntaris 93.848.27.27 Centre d'Atenció Primària 93.848.25.36 Farmàcia Delclòs 93.848.38.74 Farmàcia Reixach 93.848.00.30 Policia Local 93.847.96.30 / 609.823.083 Punt dinformació dEl Camí.
Punt d'Informació Turística de Santa Maria de Palautordera. Ofereix informació turística de Santa Maria de Palautordera, del Parc Natural del Montseny i dels pobles de les rodalies del Vallès Oriental.
lunes, 28 de septiembre de 2009 a las 23:44
|
Radio municipal de S.M.Palautordera
Nova Programació Temporada 2007-08
Programes Musicals especialitzats:
- SuperSó !, la millor música soul, R&B, hip hop. Nou programa. (els divendres de 18 a 19h)
- VitaDance. Vitamines per no parar de ballar, programa destinat a joves i a no tant joves. Si tagrada la música dance, aquest es el teu programa!. Nou (els dilluns de 20 a 21h)
- Relax...la millor selecció musical chill out. Música que et transportarà a gaudir de sensacions úniques. Nou (el divendres de 20 a 21h)
- CatalàRock : El millor del pop i del rock en català nomès ho trobaràs al 91.5 FM. Nou (els dilluns de 18 a 19h)
- Palau Sardanista: LEsteve Ramon i el Joan Amela ens porten al món de les sardanes. Tot un clàssic, música i noticies i tot allò que estigui relacionat amb la nostra dansa.(els dimecres de 20 a 21h)
Programes Convencionals:
- Pensemhi, el programa de la Gent Gran a Ràdio Vitamènia. Entrevistes, temes a debat, rutes turístiques, etc.. Divendres de 12 a 13h.
- LAjuntament Informa: un programa que acosta de manera directa al ciutadà tota la informació de Palau. (Lúltim dijous de cada mes a partir de les 19:00h). Presentat per Àngel Salas.
-Boixos per la Neu: Si tagrada la neu i vols anar a esquiar, escolta el programa més boig de la temporada. La participació dels oients, els comentaris fora dòrbita i la velocitat dels continguts, són els ingredients bàsics per no deixar de sintonitzar Boixos per la Neu!. Ramon Arabia i Josep Reales. (només en Temporada de neu, dijous de 20:00 a 21:00h de l1 de desembre fins semana santa).
Es tracta dun programa dedicat exclusivament a lesquí en el qual hi hauran els següents espais :
1. Consells pràctics: Informació sobre seguretat, prevenció dels accidents, etc. 2. Agenda: Calendari de totes aquelles activitats que es realitzin durant la setmana. 3. Previsions meteorològiques a càrrec del meteoròleg (aficionat) Oriol Arabia. 4. Lestat de les pistes: Pirineus Català, Catalunya Nord, Andorra i Ariege. 5. Concurs: Per obsequiar forfaits als nostres oients que hi participin. 6. En el transcurs de la temporada obsequiarem als participants del concurs amb equips i tota mena de material per a iniciar-se amb lesquí, cedits per Decka de Sant Celoni.Mad Llinars sorteijara una taula dsnow board...
- LInformatiu de Palau passa a ser InfoPalau, la informació de Palau i rodalies amb noves sintonies i amb nova presentació. Connexions amb Sant Celoni. ( Informatiu amb nou format ) Àngel Salas, (Sant Celoni Elizabet Arabia i Pere Puig), (els divendres de 19 a 19:20h)
Programes Convencionals:
-7 Art: El nou programa de cinema a ràdio vitamènia. Les pel"lícules destrena, actors i actrius, entrevistes, etc. I a més regalaren entrades per anar al cine, teatre, pel"lícules dvd, etc. Produït i realitzat per Ràdio Sant Celoni i Ràdio Vitamènia. Presentat per Helena Todó i Eudald Ramos, els divendres de 19:30 a 20:00h.
- Terra Sana: Amb Carme Resina, Kinesiologa i Terapeuta Holistica. Cada setmana ens parlarà dun ventall de possibilitats per gaudir de bona salut. (els dimarts de 18:00 a 18:30) nou
- Lhora de Shambhala... el teu futur a través de les cartes del tarot, els enigmes de la vida. Xerrades, especials. Tot un món per descobrir que podràs viure i escoltar a Ràdio Vitamènia de la mà de la Llúcia. Nou (dijous de 19 a 20h)
- El Camí de la sostenibilitat un nou espai sobre el respecte pel medi ambient, la economia equilibrada, la solidaritat i la justícia social. Amb Oriol Güell psicòleg i formador. Nou (dijous a partir de les 20:00h)
Nota Informativa: Atenció Ràdio Vitamènia es reserva el dret de variar la programació en funció dels esdeveniments que es produeixin. El Ple de lAjuntament el podeu seguir en directe el divendres a partir de les nou del vespre.
Índigo Hiperactius. Els nens índigo-hiperactius inclús passada la franja dels 20 anys manifesten molta energia en el seu comportament, per lo que sovint són diagnosticats com a hiperactius i/o amb trastorn de dèficit d'atenció, i en la majoria de casos medicats.
La causa de tal nerviosisme i irritabilitat el trobem en la seva gran capacitat sensorial. En la majoria de casos aquesta es manifesta de forma visible entre els 4 i 7 anys tot i que pot donar-se a qualsevol edat.
Un programa interessant i amè que podeu seguir els dilluns a les 20 del vespre. Amb entrevistes a experts, testimonis concrets, contes, etc. Índigo Hiperactius. Dirigit i presentat per Ignasi Pineda.
__________________________________________________________ El Cafè de Mitja Tarda, el programa de tertúlies torna a Ràdio Vitamènia, cada setmana diferents convidats parlen de temes dactualitat. Dirigit i presentat per Xavier Porçel. Dilluns a les 19h. __________________________________________________________
La intel"ligència emocional es refereix al conjunt de traços que determinen el comportament d'un individu, la seva forma de comunicar-se, el seu estil d'afrontar la vida... Segons Daniel Goldman, psicòleg i periodista nord-americà impulsor d'aquest terme, la intel"ligència emocional és la "capacitat de reconèixer els nostres propis sentiments i els aliens, de motivar-nos i d'utilitzar bé les emocions, en nosaltres mateixos i en les nostres relacions". Es tracta, en definitiva, d'una forma de saviesa que es basa en el coneixement de les emocions.
És per això que us convido també a escoltar tots el dijous amb Mayte Romero Intel"ligència Emocional a les 20:30 del vespre.
INFOFlash, es la nova forma destar informat. Lobjectiu dInfoflash és fer-se ressò de tot allò que és noticia a Palau i rodalies. Durant tota la programació local de Ràdio Vitamènia i de forma aleatòria anireu escoltant un infoflash. On està la noticia està Infoflash!.
Si voleu ser reporters ara és la vostra oportunitat!; si teniu o creieu que disposeu dalguna noticia sobre algun fet que shagi produït o heu vist, ens la podeu fer arribar via correu electrònic. De la resta ens ocupem nosaltres. ________________________________________________________ Us aniré informant de totes les novetats a mesura que se'n vagin estrenant. I com a novetat a partir dara anireu reben notes de premsa amb informació diversa.
Nota: En breu us enviaré un arxiu àudio per que escolteu la campanya de Ràdio Vitamènia. Es una falca gravada per diferents col"laboradors de la ràdio.
- Fórmula Vitamènia: De dilluns a divendres, els grans èxits de la nostra vida. Els anys 70, 80 i 90 i tota lactualitat musical, aquesta és la nostra fórmula!. Per que no totes les fórmules son iguals. La diferència és la fórmula Vitamènia (inclou lagenda de Palau i comarca).
www.comemissores.com/rvitamenia
viernes, 30 de enero de 2009 a las 4:28
|